Kestävä ja laadukas jäteastia on ensimmäinen osa tehokasta ja asiakaslähtöistä jätehuoltoa, sillä se edistää kestävää kehitystä sekä vähentää turhia päästöjä ja ympäristökuormitusta. Hankintalain muutokset ja kohonneet kustannukset tarkoittavat, että jäteastioiden hankintaa ei tulisi enää perustaa ainoastaan halvimpaan hintaan. Artikkelissa tarkastellaan sitä, miten hankintaprosessissa voidaan huomioida kestävyys, laatu, ympäristöarvot sekä elinkaarikustannukset. Lisäksi artikkelissa käsitellään ympäristöystävällisten materiaalien käyttöä jäteastioiden valmistuksessa sekä tarkastellaan jäteastioiden elinkaaren hallintaa ja keinoja vähentää ympäristövaikutuksia.
Jätehuolto muutoksen tuulissa
Lähivuosina jätehuollon ja kierrätyksen saralla on odotettavissa merkittäviä uudistuksia, kun asumisessa syntyvät pakkaus- ja biojätteet siirtyvät valtakunnallisesti kunnan järjestämään jätehuoltoon. Samalla uuden jätelain myötä tiukentuvat keräys- ja lajitteluvelvoitteet edellyttävät monilla alueilla täysin uusien toimintamallien ja prosessien kehittämistä. Osana tätä muutosta kunnalliset jätehuoltoyhtiöt vastaavat aiempaa selkeämmin tehokkaan syntypaikkalajittelun mahdollistavien jäteastioiden toimittamisesta ja hallinnasta osana tarjoamaansa palvelua.
Pelkästään uudiskohteisiin, astiakoon vaihdon takia tai rikkoutuneiden astioiden korvaamiseksi hankitaan Suomessa vuosittain useita kymmeniä tuhansia jäteastioita. Lisäksi keräysvelvoitteiden tiukentuessa tai uuden jätejakeen keräämisen alkaessa tehdään mittavia kertahankintoja, jotka voivat käsittää tuhansia jäteastioita jo yksittäisen jätehuoltoyhtiön toimialueella.
Tällä hetkellä on käynnissä ensimmäinen suurempi keräyspisteiden sekä samalla jäteastioiden määrän lisäys, kun tulevana kesänä asumisen pakkausjätteiden keräys laajenee aiempaa pienempiin kiinteistöihin. Kesällä 2024 biojätteen keräys laajenee kattamaan kaikki taajama-alueen kotitaloudet. Vaikka joissakin kunnissa nämä rajat ovat olleet käytössä aiemminkin, kymmeniä tuhansia uusia asiakkaita liittyy mukaan pakkausjätteen sekä biojätteen erilliskeräykseen valtakunnallisesti kahden vuoden aikana. Tällaiset isot kertahankinnat tuovat monille hankintayksiköille haasteita jäteastioiden kilpailuttamisessa ottaen huomioon tavoitteet tehdä hankinnat vastuullisesti ja parhaalla hinta-laatusuhteella.
Hankintalain muutosesitys lisää vastuullisuutta
Jätehuoltoalan rakenteellisten uudistusten lisäksi myös hankintalaki on muuttumassa. Marinin hallituksen esitys hankintalain tarkentamisesta (HE 115/2022 vp) on tulossa eduskunnan hyväksyttäväksi alkavalla vaalikaudella. Esityksen tavoitteena on parantaa julkisten hankintojen laatua, kokonaistaloudellisuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Esityksessä korostetaan aiempaa selkeämmin erityisesti ympäristökestävyyttä ja sen huomioimista hankinnoissa, kuten tuotteiden kestävyyttä, kierrätettävyyttä, uudelleenkäyttömahdollisuuksia sekä hiili- ja ympäristöjalanjälkeä arvioimalla.
Esityksen tavoitteena on edistää laadukkaiden, innovatiivisten, ekologisesti, sosiaalisesti sekä taloudellisesti kestävien hankintojen tekemistä. Hankintayksiköiden päätäntävaltaa hankintojen määrittelemisessä ja toteuttamisessa ei esityksessä rajata, ja hankinta voidaan tehdä jatkossakin parhaan hinta-laatusuhteen taikka pelkän hinnan tai edullisimpien kustannusten perusteella. Lisäksi hankintayksikkö voi hankintakohtaisesti määritellä laadun painoarvon kokonaistaloudellista edullisuutta määriteltäessä. Esityksessä hankintalakia kuitenkin kehitetään ohjaamaan hankintayksikköjä ottamaan huomioon kokonaistaloudellisuuden kriteereinä ensisijaisesti hinta-laatusuhdetta ja kokonaiskustannuksia ja käyttämään pelkkää hankintahintaa kriteerinä vain rajatusti. Mikäli perusteeksi valitaan hinta, hankinnan kohteen minimivaatimuksiksi voidaan sisällyttää ympäristönäkökulmia sekä laadullisia vaatimuksia huomioiden tuotteiden kestävyyden sekä käytettävyyden. Tällöin hankintayksikön määrittelemät laadulliset vähimmäisvaatimukset täyttävät tuotteet kilpailevat keskenään vain hinnalla.
Jäteastioiden laatu hankinnoissa
Jäteastioiden hankintaprosessiin liittyy monia osa-alueita, jotka voivat vaikuttaa kokonaistaloudellisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Suomessa jäteastioiden kilpailutus on perinteisesti perustunut pääasiassa halvimpaan hintaan. Tämä on johtanut siihen, että laadulliset vaatimukset ovat olleet vähäisiä ja useimmissa tapauksissa vaaditaan vain muutamia yleisiä ominaisuuksia, kuten EN840-standardin täyttäminen. Vaikka kyseinen standardi on alalla yleisesti käytetty vähimmäisvaatimus, sen täyttävissä jäteastioissa on huomattavia eroja sekä käytettävyyden että kestävyyden suhteen Suomen vaativissa olosuhteissa.
Yksi jäteastioiden hankintaprosessiin liittyvä haaste on asetettujen vaatimusten epäselvyys ja niiden vaikutus sopimuskauden aikana. Jos vaatimusta tai sen raja-arvoja ei tuoda selkeästi esiin tarjouspyynnössä, vähimmäisvaatimuksen vaikutusarvo sopimusaikana voi jäädä varsin vähäiseksi. Toinen haaste liittyy takuukäytäntöihin. Takuureklamaatioita tehdään vain murto-osaan hajonneista astioista, mikä johtuu yleisimmin rikkoutumisen syyn arvioinnin haastavuudesta ja reklamaatioprosessin työläydestä.
Kuva 1. Julkisen hankinnan lopputulokset vuodelta 2019
Jäteastioiden hankintaprosessi on monimutkainen, ja sen laatuvaatimusten ja -painoarvon määrittely on osoittautunut haastavaksi. Vuonna 2019 tehty jäteastioiden hankinta osoitti hyvin laatukriteerien ja -painoarvon merkityksen julkisissa hankinnoissa. Vaikka laatu oli otettu huomioon 20 % painoarvolla, se oli edelleen suhteellisen alhainen verrattuna hintaan. Tämä johti siihen, että voittanut tarjous oli laadullisesti kaikista tarjouksista heikoin. Olisiko toiseksi sijoittuneen tarjouksen valinta, joka sai kolmanneksi edullisimman hinnan ja toiseksi parhaat laatupisteet, vastannut paremmin hankinnan tahtotilaa?
Jäteastioiden hankinta ja hallinta on tärkeä osa jätehuoltopalvelua ja sen tavoitteena on vastata asiakkaiden tarpeisiin ja odotuksiin, pitää kustannukset alhaisina sekä huomioida ympäristönäkökulmat. Laadukkaiden ja kestävien jäteastioiden hankinta on erityisen tärkeää, sillä huono laatu tai heikko kestävyys voi aiheuttaa häiriöitä jätehuollossa ja heikentää asiakaskokemusta. Lisäksi huono laatu voi myös vaikuttaa negatiivisesti kierrätysasteisiin, sillä korvaavan astian toimitusaikana jakeet voivat päätyä sekaisin lisäten siten ympäristökuormitusta.
Vaikka hankinnan perustaminen halvimpaan hintaan saattaa olla yksinkertaisin keino, olisi tärkeää huomioida jäteastian elinkaarikustannukset sekä ympäristö- ja asiakasnäkökulmat. Laadukkaampi jäteastia voi olla suoralta hankintahinnaltaan hieman kalliimpi, mutta kokonaistaloudellisesti edullisempi pidemmällä aikavälillä. Laadukkaammat astiat kestävät paremmin Suomen haastavissa olosuhteissa, mikä vähentää tarvetta ylimääräisille astiavaihdoille sekä reklamaatioille ja siten myös vähentää kiinteistökohtaisia kustannuksia ja ympäristökuormitusta.
Keinoja laadun ja ympäristönäkökulmien arvioimiseen hankinnassa
Jäteastioiden kestävyyden arvioimiseksi Suomen olosuhteissa on tarjolla muutamia tehokkaita menetelmiä. Eräs erittäin tarkka menetelmä on Muovituotteiden rotaatiovalmistajien liiton standardoima tikkatesti, joka mahdollistaa astian valmistusmateriaalin kestävyyden tutkimisen alhaisissa lämpötiloissa. Testissä tuotteesta leikataan 20 koepalaa, jotka jäädytetään ja niihin pudotetaan 4,5 kilon paino. Testissä määritetään korkeus, jossa koepalassa tapahtuu rakenteellinen muutos. Finncontin ulkopuolisella testaajalla teettämässä tikkatestissä astiamallit osoittautuivat hyvin erilaisiksi, sillä jotkin hajosivat jo alle 30 cm pudotuskorkeudella, kun taas parhaat astiat kestivät jopa noin kahden metrin pudotuskorkeuden.
Kuva 2. Vuonna 2021 tehdyn tikkatestin keskimääräiset korkeudet eri valmistajien astioissa.
Toinen tapa arvioida jäteastioiden kestävyyttä on suorittaa pakkaskeleillä tyhjennystä simuloiva testi. Tämä testi on otettu käyttöön tuoreimmissa jäteastioiden kilpailutuksissa osana laatuvertailua, kuten esimerkiksi maaliskuussa 2023 julkaistuissa Kiertokaari Oy:n vetämässä yhteishankinnassa sekä Puhas Oy:n kilpailutuksessa. Testissä jäteastiat täytetään hiekkasäkeillä painoksi ja astiaa nostetaan kippausasentoon simuloimaan tyhjennystä. Tämä testi antaa hyvän käsityksen astioiden käytännön rasituskestävyydestä laatupisteytystä varten, vaikka testiin vaikuttavatkin tietyt muuttujat, kuten ulkolämpötila.
Jäteastioiden käytettävyyttä on arvioitu aiemminkin kilpailutusten yhteydessä käyttäjäarviointien avulla. Näissä testeissä arvioijat ovat testanneet astioiden varastointia, kokoonpanoa, kansien käyttöä ja astian liikuttamista erilaisissa ympäristöissä, kuten asfaltilla ja soralla sekä astian asettumista jäteauton kampaan. Käyttäjätestit ovat tarjonneet tärkeää tietoa yksityiskohdista sekä suunnittelun laadusta. Käytettävyyttä arvioitaessa voidaan myös asettaa vaatimuksia tai antaa lisäpisteitä kuljettajan työskentelyolosuhteita parantaville ominaisuuksille, kuten isommalle pyöräkoolle tai 2-pyöräisten jäteastioiden siirtämistä helpottavasta askelmasta.
Jäteastioiden ympäristövaikutusten huomioiminen ja hiilijalanjäljen vähentäminen on tärkeää kestävän kehityksen ja kiertotalouden edistämiseksi. Jäteastioiden heikosta laadusta ja kestämättömyydestä johtuvien turhien astiarikkojen aiheuttamat uusien korvaavien astioiden hankinnat ja niihin liittyvät päästöt ovat vain yksi esimerkki ympäristövaikutuksista. Hankintayksiköt voivat lisäksi vaikuttaa ympäristövaikutuksiin valitsemalla astiatehtaan ulkopuolelta hankitusta kierrätysraaka-aineesta valmistettuja jäteastioita, joka vähentää suoraan CO2-päästöjä ja edistää kiertotaloutta. Samalla on tärkeää huomioida myös jäteastioiden värityksen vaikutus kierrätysmateriaalin määrään astiassa. Tummanharmaassa jäteastiassa voidaan hyödyntää jopa 98 prosenttisesti kierrätysmateriaalia, kun taas kirkkaammissa väreissä ei juuri ollenkaan.
Optimaalisessa tilanteessa jäteastioiden väri ja tyyppi valitaankin siten, että ne edistävät tehokasta varastointia ja maksimoivat kierrätysmateriaalin käytön. Esimerkiksi tummanharmaat astiat ovat ihanteellisia yleiskäyttöisiä astioita, kun taas tummanharmaat lokeroastiat mahdollistavat helpomman lajittelun ja kierrätyksen useammalle eri jätejakeelle pienemmissä kohteissa. Varta vasten biojätteen keräämiseen suunnitellut ruskeat astiat, kuten tuulettuvat jäteastiat, auttavat taas varmistamaan, että biojäte saadaan kerättyä tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Tästä syystä jäteastioiden standardisoitu väritys onkin tehokas tapa selkeyttää hankintoja ja vähentää ympäristövaikutuksia sekä varastoon sitoutuneen pääoman arvoa.
Kierrätysmateriaalin käytön lisääminen ei ole ainoa keino kestävämmän jätehuollon toteuttamiseen, vaan myös jäteastioiden elinkaaren pidentäminen on tärkeä osa tavoitetta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi jäteastioiden korjaamista ja uudelleenkäyttöä aina kun mahdollista. Kuitenkin myös kestävimmät astiat tulevat lopulta elinkaarensa päähän, jonka jälkeen astiat voidaan murskata ja toimittaa tehtaalle, jossa sitä voidaan käyttää raaka-aineena uusien astioiden valmistuksessa. Tällä tavoin jäteastioissa käytetyn materiaalin elinkaari saadaan mahdollisimman pitkäksi ja säästetään luonnonvaroja sekä vähennetään päästöjä.
Kuva 4. Jäteastioiden kiertotalous
Astiahankintojen suunnittelussa on tärkeää tarkastella paitsi nykyisiä tarpeita, myös tulevaisuuden näkymiä. Onneksi markkinoilla on jo olemassa ratkaisuja, jotka tarjoavat joustavuutta ja monipuolisuutta astioiden käyttöönotossa ja varustelussa. Esimerkiksi normaali jäteastia voidaan helposti muuttaa monilokeroastiaksi käyttämällä jo valmiiksi asennettua varustelua. Tällainen päivitys antaa jätehuoltoyhtiölle mahdollisuuden laajentaa palveluitaan ja vastata paremmin asiakkaidensa tarpeisiin. Päivitys on myös huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin uuden astian hankinta, mikä vähentää entisestään turhia kustannuksia ja ympäristökuormitusta.
Jätehuoltoyhtiöiden kannattaa siis varautua tuleviin muutoksiin ja pyrkiä panostamaan kestävään ja joustavaan jätehuoltoon, joka vastaa muuttuviin asiakastarpeisiin ja ympäristön haasteisiin.
Kunnallisen jätehuollon oltava edelläkävijöitä hankintojen vastuullisuudessa ja ympäristöarvoissa
Hankintalain uudistus on merkittävä askel kohti vastuullisempaa ja kestävämpää hankintaa, myös kiertotalousalalla. Pelkkä kevyiden laadullisten minimivaatimusten käyttö yhdessä halvimman hinnan kanssa ei riitä, eikä vastaa kiertotalousalan imagoa. Hankintalain muutosehdotus yhdessä kohonneen yleisen kustannustason kanssa tarkoittaa, että jäteastioiden hankinnassa ei tulisi keskittyä ainoastaan halvimpaan hintaan. Kokonaistaloudellisuus, jossa laadukkaat ja kestävät jäteastiat nähdään pitkällä aikavälillä edullisimpina vaihtoehtoina, tulisi olla keskeisessä roolissa tulevia hankintoja suunniteltaessa. Hankintayksiköiden tulisikin suosia laadukkaita, kestäviä ja ympäristöystävällisiä jäteastioita, jotka täyttävät tiukat ympäristövaatimukset.
Jätehuoltoyhtiöillä on merkittävä rooli kiertotalouden ja vastuullisuuden edelläkävijöinä. On tärkeää, että juuri jätehuoltoyhtiöt korostavat laadun ja ympäristöarvojen huomioimista hankintaprosesseissa ja näyttävät siten esimerkkiä omille asiakkailleen ja muille hankintayksiköille. Laadukkaiden ja ympäristönäkökulmat huomioon ottavien jäteastioiden hankinta ei ole vain vastuullista hankintaa, vaan se myös säästää hankintayksiköiden rahoja pitkällä aikavälillä.
Jan Reiners
Business Development Manager
Finncont