Toimivan kierrätyspisteen suunnittelu

Kierrätysjärjestelmämme Luowia ja Blok2 ovat oman Finncont Design Studiomme suunnittelemia ja valmistettu omalla tehtaallamme Virroilla. Kiertotalouden ammattilaisina olemme toimineet jo vuodesta 1974! 

Toimivan ja turvallisen kierrätyspisteen taustalla on hyvä ja huolellinen suunnittelu

Toimiva ja turvallinen kierrätyspiste on suunniteltu tarjoamaan käyttäjilleen helppokäyttöisyyttä, tehokkuutta ja turvallisuutta sekä se sulautuu ympäristöönsä. Tässä muutamia keskeisiä tekijöitä, jotka olisi hyvä ottaa huomioon toimivan kierrätyspisteen suunnittelussa;

  1. Selkeä ja helppokäyttöinen suunnittelu Kierrätyspisteen tulisi olla selkeästi merkitty ja helppokäyttöinen. Keräysvälineiden ja eri jätejakeiden tulisi olla helposti havaittavissa ja saavutettavissa käyttäjille.
  2. Esteettömyys Kierrätyspisteelle tulee olla esteetön pääsy, jonka lisäksi itse keräysvälineiden tulisi huomioida myös liikunta- ja näkörajoitteiset käyttäjät. Täyttökorkeuden tulee olla riittävän matala myös pyörätuolia käyttäville henkilöille ja jätejaemerkintöjen tulisi mahdollistaa kierrättäminen myös näkörajoitteisille henkilöille.
  3. Esteettisyys Kierrätyspisteen suunnittelussa on kiinnitetty huomiota esteettisyyteen siten, että se sulautuu ympäristöönsä ja luo miellyttävän kokonaisvaikutelman kaikille käyttäjille.
  4. Mahdollistaa lajittelun Kierrätyspisteessä tulisi olla selkeät ohjeet eri jätelajien lajitteluun ja kierrätykseen. Käyttäjien tulee voida tunnistaa, mihin jäte kuuluu ja miten se tulisi lajitella oikein.
  5. Optimoitu tilantarve ja käyttökapasiteetti Kierrätyspisteen tulisi olla optimoitu käyttökustannuksien ja tilantarpeen näkökulmasta. Kierrätyspisteen tulee mahdollistaa mahdollisimman pitkät tyhjennysvälit, viemättä kuitenkaan tarpeettoman paljon tilaa kiinteistön pihalta. 
  6. Turvallisuusnäkökulmat Kierrätyspisteen tulee olla suunniteltu siten, että se on turvallinen käyttää ja myös tyhjentää. Keräysvälineiden tulee täyttää alalla käytettävät standardit täysimääräisesti, ei vain soveltuvin osin.
  7. Tyhjentäminen Kierrätyspisteen sijoituksessa tontille on huomioitu jäteauton tarvitsema tila siten, että tyhjentämisestä ei aiheudu tarpeetonta haittaa taikka turvallisuusriskiä muulle liikenteelle.

Yhteenvetona voidaan todeta, että toimiva ja turvallinen kierrätyspiste tarjoaa käyttäjilleen selkeät ohjeet ja mahdollisuudet jätehuollon asianmukaiseen hoitamiseen, samalla kun se minimoi riskit ja tarjoaa käyttäjilleen 

Kierrätyspisteelle turvallisin ja toimivin sijainti tontilla

Image

Toimiva kierrätyspiste 

Kierrätyspiste sijoitetaan niin asukkaiden kuin jäteauton kulkureitin varrelle. Toimiva kierrätyspiste sulautuu rakennuksen yleisilmeeseen sekä helpottaa käyttäjien lajittelua. Hyvin suunniteltu ja rakennettu kierrätyspiste ylläpitää piha-alueen viihtyisyyttä sekä turvallisuutta. Toimiva sijainti huomioi myös rakennuksen ilmanvaihdon.

Turvallinen kierrätyspiste

Turvallisuus huomioidaan sijoittamalla kierrätyspiste mahdollisimman lähelle ajotietä ja tonttiliittymää. Etäisyys leikkipaikasta sekä muista oleskelualueista on mahdollisimman suuri ja ajoreitti ei kulje leikkialueen lävitse. Kierrätyspisteen sijoittamisessa olisi lisäksi hyvä, ettei jäteauton tarvitsisi peruttaa piha-alueella tai matka olisi mahdollisimman lyhyt.

Jäteauton työskentely

Jäteauton ajoväylän tulee olla kantava ja sen leveyden tulee olla vähintään 4 metriä ja vapaan kulkukorkeuden 4,5 metriä. Mikäli kulkuväylä on tätä pienempi, on jäteastioiden oltava käsin siirrettäviä. Nostoperusteisten säiliöiden tyhjennysalueella leveyden tulee olla vähintään 5 metriä ja yläpuolella vähintään 10 metriä vapaata tilaa, jotta säiliöt saadaan tyhjennettyä.

Muistilista:

  • Kierrätyspiste mahdollisimman lähellä ajotietä ja tonttiliittymää.
  • Kierrätyspiste asukkaiden sekä jäteauton kulkureitin varrella.
  • Tarvittaessa opasteet kierrätyspisteen sijainnista sekä pysäköintikiellon osoittava liikennemerkki.
  • Etäisyys asuin- tai työhuoneen avattavaan ikkunaan tai tuuletusaukkoon vähintään 8 metriä.
  • Etäisyys leikki- ja oleskelualueeseen noin 15 metriä. Jäteauton ajoväylä ei saa kulkea leikkialueen lävitse.
  • Jäätyvät valumavedet eivät aiheuta liukkautta kierrätyspisteellä.
  • Etäisyys rakennuksista on palomääräysten mukainen.
  • Etäisyys aidoista ja sähkötolpista vähintään 50cm.
  • Jäteautonajoväylä kantava, leveys vähintään 4 metriä ja kulkukorkeus vähintään 4,5 metriä.
  • Tyhjennysalueella leveys vähintään 5 metriä ja vapaa korkeus vähintään 10 metriä.

ProdLib

Referenssikuvia Blok2

Referenssikuvia Luowia

Referenssikuvia Astiasuojasta

Referenssikuvia SITI-roskakoreista

Ota yhteyttä

Image

Jari Jokiniemi
Myyntipäällikkö
+358 40 560 2173

Image

Timo Ollila
Aluepäällikkö
+358 50 517 2804

Image

Jukka Mujunen
Aluepäällikkö
+358 400 494 704

Asiantuntija-artikkeleitamme aiheesta: