Pauli Raiskinmäki, kehitys- ja laatuinsinööri, "muodon vuoksi"

Pauli Raiskinmäki, kehitys- ja laatuinsinööri, "muodon vuoksi"

Pauli Raiskinmäki on muottien mies. ”Minä huomaan kaikki haasteet, kun näen meidän tuotteen jossain. Koska oman työn on sisäistänyt vahvasti ja koska pyrkimys on parempaan, asiat näkee sen kautta.” Niin pahaksi ammattitauti ei sentään ole vielä päässyt, että Pauli muotittaisi näkemänsä uudet ihmiset.

Kaikki lähtee siis muotista. ”Kun näen uudet tuotteet ruudulla, ajattelen heti muotin sen ympärille ja huomaan välittömästi, jos suunnitelmassa jokin osa ei toimi muotin vaatimusten takia. Hyvä muotti on asiakkaalle omaisuuksien arvoinen.”

Aamun Pauli aloittaa valmistuspäällikön kanssa hallikierroksella: Valussa olevat tuotteet käydään läpi ja tarkistetaan, että kaikki on hyvin. Työhön he puuttuvat heti, jos jotain näyttää olevan vialla. ”Kun olen mukana uusissa projekteissa, niissä luonnollisesti pitää toimia ennaltaehkäisevästi,ettei ainakaan samoja virheitä tehtäisi uudelleen. On meidän ja ennen kaikkea asiakkaan etu tehdä työ mahdollisimman hyvin alusta lähtien.”

Tietotekniikkainsinööriksi valmistunut Pauli tuli Finncontiin ”halliin lattialle”, rotaatiovalukoneelle kolmivuorotyöhön. ”Ajauduin nopeasti ajamaan koeajoja ja nousin toimihenkilöksi. Kun suunnittelusta vapautui paikka, siirryin sinne. Sen jälkeen sain laatuinsinöörin työt hoidettavakseni.”

Laadusta puhuttaessa Pauli miettii määritelmää: Hän näkee, että laatu on laaja ja monimuotoinen kokonaisuus, se on kaikessa ja kaikki siihen vaikuttaa. ”Yksinkertaisimmillaan se on sitä, että asiakkaalla on joku odotusarvo laadusta ja meidän pitää lunastaa se. Mieluummin vielä niin, että lopputulos on enemmän kuin asiakkaan odotus.”

Edelleen töihin on mukava tulla. Parissa vuosikymmenessä vauhti on kiihtynyt. Lattialla työt pyörivät kolmessa vuorossa, Pauli sanoo juoksevansa yhdessä vuorossa perässä. Työ on sellaista, että aamun suunnitelmat voivat muuttua päivän mittaan tyystin. ”Laatuvaatimukset kasvavat ja kilpailu alalla kovenee eli haasteita riittää kyllä. Meillä on hyvä tiimi, hauskaakin meillä on, vaikka onhan se tavallaan raskastakin painia aina siellä, missä pitää jotain korjata. Minulla on onneksi hyvin insinöörimäinen ajattelutapa eli ensin tunnistetaan haaste, tutkitaan mitä on tehtävissä ja tehdään se. Systemaattisuus on asian ydin. Työ on kurinalaista, prosessoitua ja mitattavaa, sillä tavalla selkeää.”

Virtain Seinäjärvellä asuva perheellinen mies on tyytyväinen monipuoliseen, uutta synnyttävään työhönsä. ”Toimiala on merkittävä hyvinvoinnin ja puhtaan tulevaisuuden kannalta. Tämmöisiä tuotteita on mukava olla luomassa. Omalle pojalle muistan aina sanoa, että tuokin on meidän, kun tuote kohdalle osuu. Se on tärkeää, että työllä on merkitys.”