Yksi merkittävimmistä tekijöistä kaupungin viihtyvyydessä on sen siisteys. Roskattomat kadut, puistot, torit ja uimarannat ovat paitsi mukavampi käyttää, myös edistävät kiertotalouden ja puhtaamman tulevaisuuden mahdollistamista seuraaville sukupolville.
Tiesitkö, että myös lainsäädäntö edellyttää toimia kaupunkisi siisteyden varmistamiseksi? Ovatko lain edellyttämät vaatimukset järjestetty kaupungissasi?
Tilanteen tarkastamisen helpottamiseksi olemme laatinut oheen muistilistan ajankohtaisista lakimuutoksista, olkaapa hyvät!
1. Satamien jätehuolto
Uudistetun lain tavoitteena on vähentää Itämeren ja Suomen sisävesien roskaantumista parantamalla veneilyssä syntyvän jätteen lajittelua ja kierrätystä. Lain mukanaan tuomat laajemmat jätehuoltovaatimukset astuivat voimaan 1.5.2022 ja ne koskevat myös pienempiä, vähintään 25-paikkaisia huvivenesatamia.
2. SUP – direktiivi
SUP-direktiivi on muovituotteiden ympäristövaikutusten vähentämistä koskeva direktiivi. Sen soveltamisalaan kuuluvat tietyt direktiivissä nimenomaisesti luetellut kertakäyttömuovituotteet, oxo-hajoavasta muovista valmistetut muovituotteet sekä kaikki muovia sisältävät kalastusvälineet.
Direktiivi edellyttää tuoteryhmästä riippuen eri toimia: kulutuksen vähentämistä, tuotekieltoja, tuotteiden ominaisuuksiin liittyviä vaatimuksia sekä laajennettua tuottajavastuuta.
3. Uudistunut jätelaki
Jätelain laaja uudistus astui voimaan 19.7.2021 vahvistaen Suomen roolia kiertotalouden edelläkävijänä. Uudistuksen taustalla on EU:n kunnianhimoiset kierrätystavoitteet, joita se edellyttää jäsenvaltioiltaan.
Muistithan, että biojätteen keräys tulee ajankohtaiseksi heinäkuussa? Viimeistään 1.7.2022 mennessä on vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöillä taajamissa velvollisuus biojätteen erilliskeräykseen.